Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Filet z kaczki ze wstążkami z warzyw i pomarańczowym sosem winegret

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Filety wyjmij z opakowania. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Piekarnik nagrzejdo 180°C.
    2. Mięso smaż na średnim ogniu, najpierw od strony skóry przez 4-5 min. Przełóż na drugą stronę, smaż 3-4 min. Następnie ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika na 20 min. Ugotuj ryż, pokrój szczypiorek.
    3. Marchewki, pietruszkę, ogórka i cukinię pokrój w cienkie wstążki, za pomocą obieraczki do warzyw. Wstążki warzywne połącz z plasterkami rzodkiewki. Wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy i cytryny, miód. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa polej sosem. Filety podawaj pokrojone w plastry ze wstążkami warzyw i białym ryżem z posiekaną dymką.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.

    Warto zadbać o to, by wiosenny obiad był jednocześnie sycący oraz lekki. Doskonałą propozycją tego typu dania jest filet z kaczki z dodatkami w postaci wstążek z warzyw oraz pomarańczowego sosu winegret. Przepis ten nadaje się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkową okazję – na pewno zaskoczysz nim swoich bliskich oraz przyjaciół. Jego niezwykłość przejawia się zarówno w walorach smakowych, jak i wizualnych: wstążki różnokolorowych warzyw stworzą na Twoim talerzu wspaniałą mozaikę przywodzącą na myśl wiosnę wraz z jej eksplozją barw. Niezwykle istotnym dodatkiem jest również pomarańczowy sos winegret, który ożywi danie nadając mu lekko kwaskowy, świeży charakter. Całości dopełni ryż podawany z posiekaną dymką – warto spróbować tego połączenia! Przepis na filet z kaczki przygotowany przez Jakuba Kuronia powinien znaleźć się w wiosennym menu wszystkich miłośników dobrej kuchni. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów