Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 5 minut. W dużej misce połącz mąkę, łyżkę cukru, cukier wanilinowy, sól, roztopione masło i żółtka. Dodaj rozczyn drożdżowy, połącz. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi objętość.
- Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę. Włóż do garnuszka z cukrem, cynamonem i wodą. Gotuj do miękkości. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w małej ilości zimnej wody, wlej do jabłek, zamieszaj i zagotuj. Ostudź.
- Z ciasta wykrawaj okręgi. Na środek każdego nałóż porcję jabłek. Sklej, uformuj bułeczkę. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 C.
Bułeczki z jabłkami to przysmak rodem z babcinej kuchni. Któż z nas nie zna z dzieciństwa tego wyjątkowego zapachu jabłek, cynamonu i ciasta drożdżowego, który przyciągał niczym magnes? Na pewno wiele byśmy dali, by znów poczuć ten aromat i, co ważniejsze, smak, którego nie da się porównać z niczym innym. Tymczasem bułeczki nadziewane jabłkami to bardzo prosta potrawa, którą wykonać może każdy z nas. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz piekarnik. Bułki z jabłkami stanowią świetną przekąskę podczas pieszej wyprawy, na przykład w góry lub na rowery. To także doskonały deser, który możemy spokojnie zabrać na piknik lub przyjęcie pod chmurką – nic nie ma prawa się tu zepsuć podczas transportu! Dzięki tym bułeczkom z nadzieniem Twoi bliscy poczują na nowo wyjątkowy smak dzieciństwa, a maluchy z pewnością zakochają się w aromatycznych słodkościach.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5