Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, marchew i seler. Dodaj rozmaryn oraz liść laurowy, a następnie mięso i smaż przez kilka minut. Wlej wino i poczekaj aż odparuje, po czym dodaj passatę. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem co najmniej 2 godziny.
- Pod koniec dopraw solą i pieprzem, wlej mleko i wymieszaj. Prostokątne naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż płaty makaronu, na nich warstwę mięsa i kolejną warstwę makaronu.
- Na wierzchu rozsmaruj beszamel, rozłóż warstwę mięsa, posyp Parmezanem i przykryj następną warstwą makaronu. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny tworzyć kolejno: beszamel, mięso i ser.
- Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, zapiekaj około 30 minut.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5