Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę pozbaw skóry i kości, a mięso pokrój na nieduże kawałki. Pomarańcze obierz. Skórkę pozbaw białej błonki, sparz i pokrój na cienkie paski. Z miąższu wyciśnij sok. Na patelni rozgrzej oliwę i masło (10 g odłóż) i zeszklij cebulę. Kawałki kaczki obtocz w mące i ułóż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią, wlej sok z pomarańczy i poczekaj aż odparuje.
- Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 1,5-2 godziny, regularnie podlewając bulionem i winem. Na małej patelni rozpuść resztę masła z cukrem i smaż na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj skórkę z pomarańczy. Kaczkę podaj polaną pomarańczowym karmelem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5