Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka pieczona w pomarańczach

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę pozbaw skóry i kości, a mięso pokrój na nieduże kawałki. Pomarańcze obierz. Skórkę pozbaw białej błonki, sparz i pokrój na cienkie paski. Z miąższu wyciśnij sok. Na patelni rozgrzej oliwę i masło (10 g odłóż) i zeszklij cebulę. Kawałki kaczki obtocz w mące i ułóż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią, wlej sok z pomarańczy i poczekaj aż odparuje. 
    2. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 1,5-2 godziny, regularnie podlewając bulionem i winem. Na małej patelni rozpuść resztę masła z cukrem i smaż na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj skórkę z pomarańczy. Kaczkę podaj polaną pomarańczowym karmelem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów