Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso dopraw solą i pieprzem. Włóż je do plastikowego woreczka, dodaj oregano, mieloną paprykę i mąkę. Zamknij worek i dokładnie wymieszaj jego zawartość. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, czosnek i boczek. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je ze wszystkich stron na średnim lub dużym ogniu. Podlej winem, dodaj koncentrat i wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 25 minut, aż kurczak będzie miękki.
- W międzyczasie przygotuj ryż. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Oprósz mieloną papryką, dodaj ryż i smaż przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj paprykę i 500 ml wrzącej wody, dopraw solą, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 min. Kurczaka podawaj z ryżem udekorowanym nadziewanymi zielonymi oliwkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5