Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj mąkę z papryką i solą. Zrób wgłębienie i wlej 50 ml wody, wino i olej, dokładnie wszystko wymieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez chwilę, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw.
- Filety z makreli dokładnie odsącz. Na patelnię wlej około 3-4 łyżek oliwy z konserwy i podsmaż na niej cebulę i pora. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj, dodaj passatę pomidorową i duś do zgęstnienia, często mieszając. Następnie dodaj rozdrobnione filety z makreli, posiekane oliwki i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka o średnicy 12-15 cm. Na każdym połóż porcję nadzienia i sklej. Pierogi ułóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze, posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 30 minut, aż się zarumienią. Podawaj z sałatą z pomidorkami doprawioną oliwą i octem winnym.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5