Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kawałki kalafiora umieść na kilka minut w misce z wodą i octem, wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (około 20 min). Odcedź, dodaj śmietanę i zmiksuj na purée przy pomocy blendera. Dopraw pieprzem, ewentualnie szczyptą gałki muszkatołowej.
- Sok z 2 pomarańczy doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zredukuje się o połowę. Zdejmij z ognia, dodaj masło i ubijaj rózgą, aż się rozpuści. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.
- Filety z morszczuka dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Filety osusz przy pomocy ręcznika papierowego i nasmaruj resztą oliwy. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z purée z kalafiora, polane sosem pomarańczowym.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5