Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło oraz sok i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru na puszystą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z żółtkami, a następnie, bardzo delikatnie, z pianą. Gotowy mus przełóż do pucharków i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy.
Wiadomo, że najbardziej doceniane potrawy to te zrobione własnoręcznie w domu. Dotyczy to również deserów – domowe wyroby smakują o niebo lepiej niż kupne „gotowce”. Jednak nie muszą to być jedynie ciasta. Idealną propozycją na ciepłe pory roku jest lekki deser w postaci musu czekoladowego. Przepis na to wyjątkowo pyszne danie jest bardzo prosty – wystarczy kilka składników, z których najważniejszy to oczywiście czekolada. Nie bez znaczenia są także dodatki, którymi przełamiemy czekoladową słodycz. W tej roli najlepiej sprawdzą się owoce, na przykład soczysta pomarańcza, która doda całości świeżości i cudownego aromatu. Mus czekoladowy z pomarańczami to doskonała propozycja deserowa na letnie przyjęcia, jak i na co dzień, jako słodkie zwieńczenie obiadu. Jego wykonanie nie zajmie dużo czasu, a rozkosz dla podniebienia gwarantowana! Wypróbuj wyjątkowy przepis na mus czekoladowy.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5