Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Perliczki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je wewnątrz solą i pieprzem, nogi zwiąż kuchennym sznurkiem. Brytfankę ustaw na ogniu i rozgrzej w niej oliwę. Zrumień na niej ze wszystkich stron perliczki.
- Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, czosnek i marchew, wlej wino. Dopraw tymiankiem, wrzuć pęczek natki pietruszki związany z liśćmi laurowymi. Kiedy sos zacznie wrzeć, wlej bulion i dodaj suszone morele. Naczynie przykryj i wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Upieczone perliczki przełóż do innego naczynia i trzymaj w wyłączonym piekarniku, aż do podania.
- Z brytfanny usuń pęczek pietruszki oraz liście laurowe. Sos zredukuj, a następnie zmiksuj na purée za pomocą blendera. Dodaj cydr lub wino i doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw solą. W międzyczasie upraż migdały na nieprzywierającej patelni. Sos wlej na półmisek, na nim połóż pokrojone na kawałki perliczki, posyp migdałami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5