Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na 4 łyżkach oliwy zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodaj warzywa, na przykład 1 szklankę oczyszczonych z nasion i posiekanych pomidorów lub przecier pomidorowy i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodaj 3 – 3,5 szklanki wrzątku lub bulionu, doprowadź do wrzenia i wsyp ryż, zamieszaj. Dopraw solą, przykryj i gotuj na średnim lub małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Podawaj zaraz po przygotowaniu – inaczej ryż nadal będzie się gotował, wchłaniając płyn, przez co będzie zbyt miękki.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 2-3 minuty.
- Wlej wrzący bulion, dopraw solą. Wsyp ryż, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim lub małym ogniu przez około 15 minut. Skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5