Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na 3 łyżkach oliwy zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Wsyp szklankę ryżu i smaż mieszając, aż stanie się szklisty. Wlej 2 szklanki wrzątku lub bulionu, dopraw solą, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim lub małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj marchewkę i gotuj przez około 5 minut, co pewien czas mieszając. Wsyp ryż i smaż, aż stanie się szklisty. Zalej wrzącym bulionem, w razie potrzeby dopraw solą, zamieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim lub małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dodaj groszek, zamieszaj widelcem i zdejmij z ognia.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5