Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W dużym rondlu podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę, goździki, zielę i tymianek. Smaż na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj cukier i smaż, co jakiś czas mieszając, aż stanie się zupełnie miękka i odrobinę tylko zarumieniona (ok. 15 minut). Wlej 1/4 szklanki wody i gotuj, aż wyparuje. Dolej ocet, gotuj, aż cebula stanie się kremowa. Dopraw do smaku.
- Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa pokrój w nieduże kawałki, cukinię- w talarki, posmaruj z obu stron oliwą. Smaż do miękkości na patelni grillowej.
- Chleb opiecz na patelni/w tosterze. Układaj na nim naprzemiennie warzywa i plastry mozzarelli. Wstaw pod grzałkę piekarnika na ok. 2 minuty w temp. 250 oC, aż ser się stopi. Podawaj na ciepło z dodatkiem konfitury.
4 porcje
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5