Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Melona przekrój na 4 części, obierz ze skóry, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
- Każdy kawałek zawiń w pasek szynki i zepnij wykałaczką.
- Chleb pokrój na kromki, każdą przetnij na pół i posmaruj serem kozim.
- Na środku półmiska umieść kostki melona z szynką, a wokół rozłóż chleb z serem.
Soczysty, orzeźwiający melon to specjał, który można przyrządzać o każdej porze roku. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego, gdzie melopepon oznacza dojrzałe, miękkie jabłko. Zastanowisz się, jak umilić rodzinne popołudnie? A może chcesz uświetnić przyjęcie lub uatrakcyjnić spotkanie z przyjaciółmi? Zaskocz bliskich przysmakiem, który zajmie Ci zaledwie chwilę, a urzeknie wszystkie podniebienia. Koreczki z melona i szynki parmeńskiej znakomicie smakują w towarzystwie chleba z musli i koziego sera.
Słodkawy ton, charakterystyczny dla mięsistego miąższu melona, podkreśli aromat wykwintnej włoskiej wędliny. Kozi ser wprowadzi ciekawą, wyraźniejszą nutę, którą wzbogacą wonne przyprawy. Chleb z musli to nieodłączna „kropka nad i” - akcent, dzięki któremu kompozycja smaków wiele zyska. Jeśli masz trochę wolnego czasu, możesz bochenek przyrządzić samodzielnie – wystarczy odrobina maki pszennej, drożdży, miodu, masła, maślanki, soli i oczywiście musli.
Puść wodze fantazji w kuchni – koreczki z melona i szynki parmeńskiej z chlebem i serem kozim „lubią” eksperymenty. Do klasycznych składników warto dodać ulubione, zielone zioła – z szynką i serem kozim współgrają mięta, bazylia, tymianek i majeranek. Chciałbyś urozmaicić przekąskę kwaśnym tonem? Dodaj kawałeczki kwaśniejszych jabłek, winogron lub skrop koreczki z szynką kilkoma kroplami soku z cytryny. Nie masz pod ręką chleba z musli? Połącz warzywa, włoską wędlinę i delikatny francuski ser z dowolnym ciemnym, pełnoziarnistym pieczywem. Wszystko zależy od Twojej inwencji i kulinarnego gustu.
Czas zaprosić bliskich na popołudniową sjestę – koreczki z melona to sympatyczny dodatek do rodzinnych rozmów.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5