Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, oprósz kolendrą, rozmarynem i papryką, polej sokiem z 1 cytryny i dokładnie wymieszaj. Marynuj przez co najmniej 30 minut. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zrumień na niej ze wszystkich stron, na dużym lub średnim ogniu, kurczaka, po czym przełóż go na talerz. Zmniejsz ogień, wlej resztę oliwy i dodaj cebulę. Smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj mięso, resztę marynaty i wino. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 30 minut.
- W oddzielnym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone Chorizo. Smaż 2-3 minuty, po czym wsyp ryż. Smaż mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej 500 ml gorącej wody, dopraw solą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, z pokrojoną w półplasterki cytryną.
Każdy z nas zna przynajmniej kilka sposób na przygotowanie kurczaka. Na słodko, na ostro, tradycyjnie lub egzotycznie – wydaje się, że próbowaliśmy już wszystkich wariacji na temat kurczaka. Ciągle istnieją jednak przepisy, które potrafią nas zaskoczyć oryginalnym połączeniem smaków. Proponowany przez nas kurczak z papryką stanowić będzie prawdziwą ucztę dla miłośników aromatycznych przypraw. Oprócz papryki warto zaopatrzyć się w nasiona kolendry i rozmaryn, które nadadzą potrawie świeży, intensywny smak. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy tak zamarynowane mięso będziemy dusić w białym wytrawnym winie.
To jeszcze nie wszystko – tak przygotowane danie będzie się doskonale komponować z dodatkiem w postaci ryżu…. z chorizo. Mało kto wie, że chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa, świetnie sprawdza się właśnie w połączeniu z ryżem. Ziarenka ryżu przejmą charakterystyczny paprykowy smak kiełbaski i sprawią, że Twoje kubki smakowe oszaleją! Jak widać, kurczak z ryżem wcale nie musi być nudny – wystarczy puścić wodze fantazji w kuchni.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5