Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ryż dokładnie wypłucz na sitku, odsącz i przełóż do miski. Zalej zimną wodą i odstaw na 30 min. Odcedź, przełóż do garnka i zalej świeżą wodą w proporcjach: 1,25 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10-15 min. Po ugotowaniu odstaw, nie zdejmując pokrywki, żeby ryż uparował się pod przykryciem.
- Wymieszaj ocet ryżowy z cukrem i dużą szczyptą soli. Lekko przestudzony ryż przełóż do szerokiej ceramicznej miski, dodaj zalewę octową i bardzo delikatnie wymieszaj dłonią lub drewnianą łyżką, aż ryż będzie się kleił.
- Na desce ułóż pojedynczy płat alg nori. Nabierz dłonią trochę ciepłego ryżu i lekko ugniatając go uformuj wałek, ułóż go na nori i spłaszcz, żeby zajmował 2/3 jego powierzchni. Na środku ryżu, równolegle do jego dłuższego boku, ułóż paski ryby, kilka szczypiorków oraz kawałki awokado i ogórka. Możesz posmarować je wasabi lub dodać imbir. Zwiń rolkę sushi, odstaw ją na kilka minut, a następnie ostrym nożem pokrój na kawałki. W podobny sposób zwiń rolki z kawałkami mango i ogórka oraz ogórka i surimi. Część z nich można przygotować bez alg nori – gotowe kawałki wówczas obtocz w ziarnach sezamu. Podawaj z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5