Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ciasto: W misce wymieszaj (widelcem) mąkę z olejem i wodą. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności dodaj więcej wody/mąki. Ciasto zawiń w folię, odstaw na kwadrans. Dynię pokrój na plastry, oczyść z pestek.
- Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C na ok. 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Ostudź, obierz ze skórki. Dynię rozdrobnij widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Połącz z pokruszonym na małe kawałki serem oraz zeszkloną na oleju cebulą.
- Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj z niego okręgi. Każdy napełnij farszemi dokładnie zlep formując pierożek. Pierogi gotuj ok. 3 minuty w osolonym wrzątku.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5