Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Morszczuka dopraw solą z chili i czosnkiem oraz sokiem z cytryny i odstaw na godzinę.Po upływie 30 min odwróć na drugą stronę. Na szerokiej patelni rozgrzej połowę oliwyi wsyp cebulę, pora i marchew. Smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa będąmiękkie. Dodaj pieczarki, zwiększ nieco ogień i smaż przez 5 minut. Dopraw solą z chilii czosnkiem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu beszamelowego, na nimrozłóż warzywa z pieczarkami, na warzywach połóż medaliony z morszczuka odsączonez marynaty. Całość przykryj resztą sosu beszamelowego. Danie wstaw do piekarnikarozgrzanego do 200°C. Piecz 20 minut, aż wierzch się przyrumieni.
- W międzyczasie przygotuj ryż: w rondlu rozgrzej resztę oliwy, wsyp ryż i smaż około2 min. Dodaj skórkę z cytryny i zalej 500 ml wrzącej wody. Dopraw solą, zamieszaj i gotujpod przykryciem 16 minut. Zamrożone krewetki wrzuć do osolonej wrzącej wody. Gotuj
- 3-5 minut. Medaliony z morszczuka podawaj z ryżem, udekorowane krewetkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5