Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Fondue – świetna zabawa przy stole!
Niewielki garnuszek z małym palnikiem ma niezwykłą moc. Gromadzi wokół stołu
bliskich i przyjaciół, dając pretekst do kulinarnej zabawy i wesołej rozmowy. Jest to więc
nie tylko sposób przygotowania potraw, ale także prawdziwe wydarzenie towarzyskie.
Jak przygotować mięsne fondue?
- Olej do smażenia z dodatkiem ząbków czosnku porządnie rozgrzej w rondelku.
- Ostrożnie przelej go do garnka do fondue. Garnek ustaw na żeliwnym stojaku, wcześniej zapalając palnik (zgodnie z instrukcją).
- Oprószone przyprawami kawałki mięsa nadziewaj na długie widelce i zanurzaj w oleju. Smaż, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
- Mięso dopraw solą z chili i czosnkiem, papryką i ewentualnie kminem rzymskim. Skrop octem i wymieszaj. Ziemniaki zalej zimną wodą. Majonez wymieszaj z ketchupem i ogórkami, wstaw do lodówki.
- Do rondelka wlej olej, dodaj czosnek i rozgrzej, a następnie ostrożnie przelej do garnka do fondue. Obok niego na stole ustaw miski z ziemniakami, mięsem i sosem. Kawałki surowego mięsa i ziemniaków należy nabijać na długie widelce, zanurzać w gorącym oleju i smażyć według uznania. Usmażony kawałek przed zjedzeniem maczaj w sosie.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5