Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Plasterki wątróbki dopraw świeżo zmieloną solą z chili i czosnkiem. Dodaj czosnek, liść laurowy i ewentualnie kmin rzymski. Podlej białym winem, wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu na szerokiej patelni rozgrzej połowę oliwy. Plasterki wątróbki wyjmuj z marynaty i partiami smaż na dużym ogniu po 1-2 min z każdej strony. Po usmażeniu odkładaj na talerz.
- Po usmażeniu wątróbki, na patelni mocno rozgrzej resztę oliwy i wsypcebulę. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta. Następnie wlej pozostałą marynatę i ocet, doprowadź do wrzenia. Na patelni umieść ponownie plastry wątroby. Duś na małym ogniu 8-10 minut, w połowie tego czasu przewracając na drugą stronę. Podawaj posypane natką pietruszki, z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i pokrojonymi w plasterki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5