Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piersi z gęsi umyj i umieść na noc w solance (2 łyżki soli na 5 l wody). Następnie osusz je i natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem.
- Mięso umieść w brytfannie i obłóż jabłkami pokrojonymi na cząstki i wymieszanymi z majerankiem, solą i pieprzem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 170°C.
- Piecz jeszcze 1,5-2 godz., podlewając co jakiś czas sosem od pieczenia.
Czy wiesz, że to właśnie Polska jest największym producentem gęsiny w Europie? Polacy jednak niezwykle rzadko sięgają po to pyszne i zdrowe mięso. Zdrowe? Tak! Pomimo tego, że gęś rzeczywiście jest mięsem bardziej kalorycznym niż poczciwy kurczak lub indyk, charakteryzuje się ona o wiele korzystniejszym składem tłuszczów. Przede wszystkim jest skarbnicą dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ponadto oferuje pełnowartościowe białko, liczne witaminy (m.in. A E, wit. z grupy B) oraz minerały.
Nie obawiaj się zatem gęsiny i już teraz po nią sięgnij, by przygotować dla siebie i bliskich tradycyjne polskie danie –gęś z jabłkami. Ta niesamowicie aromatyczna potrawa, obecnie uchodząca za rarytas, dawniej była bardzo popularnym daniem – obowiązkowo musiała się pojawić na polskich stołach na św. Marcina, w Boże Narodzenie i oczywiście na Nowy Rok.
Przygotowanie piersi z gęsi z jabłkami jest szybkie i proste, a efekt końcowy – zaskakujący! Piersi obowiązkowo pozostaw na noc w solance, a następnego dnia natrzyj je obficie wonnymi przyprawami, takimi jak czosnek i majeranek. Umyte i pokrojone jabłka także natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Podczas pieczenia wszystkie te smaki i zapachy będą się przenikać, tworząc wyjątkowo aromatyczne zestawienie, które zniewoli zmysł węchu i sprawi, że podniebienie oszaleje!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5