Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Filety podziel na mniejsze części, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, a następnie obsmaż z obu stron na połowie oleju. Cebulę pokrój w półplasterki, a pozostałe warzywa w zapałki lub zetrzyj na tarce.
- Podsmaż je na reszcie oleju. Następnie dodaj pół szklanki wody oraz koncentrat pomidorowy i duś ok. 10 min.
- Dopraw solą oraz pieprzem. Usmażone filety ułóż na półmisku i przykryj sosem.
Ryby, jak powszechnie wiadomo, są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, bowiem oferują m.in. cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ryb, która stanowi bogate źródło NNKT jest tołpyga. To ryba o bardzo długiej tradycji hodowlanej, sięgającej już 2 tysięcy lat! Choć pochodzi z Chin, obecnie hodowana jest w ponad 70 krajach na świecie. Powodem tak dużej popularności jest jej niezwykle kremowe, delikatne mięso.
Tołpyga należy do rodziny karpiowatych, ale od tradycyjnego karpia jest znacznie smaczniejsza – śmiało może go zastąpić na wigilijnym stole. Na co dzień również jest doskonałym wyborem. Możesz przygotować z niej aromatyczną rybę po grecku. Co ciekawe, o rybie po grecku w Grecji nikt nie słyszał! Często natomiast występuje na polskich, wspomnianych już wigilijnych stołach. Skąd więc nazwa? Tutaj można się spierać, bowiem jej rodowód nie jest jasny. Kuchnia śródziemnomorska obfituje w dania z rybami i warzywami, stąd więc może to skojarzenie…
„Tradycyjną, polską rybę po grecku” przygotujesz bez najmniejszego trudu nawet, jeśli nie posiadasz wybitnych uzdolnień kulinarnych. Co składa się na tę potrawę? Po pierwsze ryba – pokrojona na mniejsze porcje, odpowiednio doprawiona aromatycznymi przyprawami i usmażona. Sekret dania kryje się natomiast w specjalnym sosie warzywnym – marchew, cebula, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy. Wszystkie te składniki możesz uznawać za zupełnie „zwyczajne”, kiedy jednak je połączysz, zyskują wyjątkową moc! Nie bój się więc kuchennych eksperymentów. Już teraz sięgnij po proste, tanie produkty i stwórz z nich własne, niebywale smaczne dzieło sztuki!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5