Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj szczyptę soli i cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj za pomocą noża, następnie zrób wgłębienie i wbij do niego jedno jajko i jedno żółtko. Zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy do tarty nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Nakłuj widelcem i wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C. W międzyczasie kaki pokrój na kawałki i zmiksuj na puree. Dodaj skondensowane mleko, jajka i przyprawy.
- Gotową masę wyłóż na podpieczony spód, posyp orzeszkami i wstaw do piekarnika. Po 10 min zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze 40 min.
Już od jakiegoś czasu w naszej diecie pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców z przeróżnych stron świata. Kaki – inaczej persymona – to smaczny, zdrowy i coraz bardziej doceniany przybysz z Dalekiego Wschodu. Nie znasz jeszcze jego smaku? Najwyższy czas to zmienić!
Kaki swoim kształtem przypomina pomidora. „Technicznie” jest dużą, stożkowatą jagodą o żółto-czerwono-pomarańczowej barwie. U wierzchołka owoc powinien mieć cztery zielone listki – koniecznie trzeba zwrócić na to uwagę przy zakupie. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, kaki stanowi świetne źródło witamin C oraz A. Dzięki zawartości karotenoidów okazuje się pomocne przy leczeniu chorób oczu. Jest też sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem. Same zalety!
Owoc nadaje się do spożycia wtedy, gdy jest już dojrzały i miękki. Jego miąższ jest wówczas słodki (w smaku przypomina nieco śliwkę) i doskonale nadaje się do ciast, dżemów czy galaretek. Chcesz zaskoczyć domowników i gości niebanalnym deserem, który zabierze ich w tropikalną podróż nawet w środku srogiej zimy? Tarta z kaki doskonale sprawdzi się w takiej roli!
Jej przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet osoba niezaprawiona w kuchennych bojach. Połącz ze sobą mąkę, cukier, masło i jaja, następnie zagnieć proste kruche ciasto na spód tarty. Po schłodzeniu w lodówce i rozwałkowaniu wyłóż nim formę na tartę, nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Masa również nie powinna nastręczyć Ci problemów – obrane i pokrojone w małą kostkę kaki wymieszaj z mlekiem skondensowanym, jajkami oraz mieszanką przypraw (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa). Gotową masę przełóż na podpieczony spód, posyp całość orzeszkami piniowymi i piecz dalej przez około 40 minut.
Efekt? Jak z najlepszej cukierni! Goście będą zachwyceni i z pewnością niejeden z nich zapyta Cię o przepis… Zastanów się jednak czy chcesz zdradzać innym swoją słodką tajemnicę… Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5