Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zagotuj 1 l wody. Dodaj do niej 2 rozgniecione nożem łodygi trawy cytrynowej, obierki od imbiru, obraną włoszczyznę i gotuj ok. 30 min. Po tym czasie do gotującego się bulionu wrzuć krewetki.
- Wyjmij je po kilku minutach przy pomocy łyżki cedzakowej. Wyjmij także obierki i trawę cytrynową. Imbir oraz resztę trawy cytrynowej drobno posiekaj (z trawy zdejmij wierzchnią warstwę) i dodaj do zupy.
- Dodaj także chilli, kolendrę, pastę Tom Yum i cukier trzcinowy. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 20 min. Do zupy wlej sok z 1 limonki i mleczko kokosowe. Wymieszaj, by dobrze rozprowadzić.
- Na koniec dodaj pieczarki i pomidorki. Gotuj jeszcze 10 min. Każdą porcję zupy podawaj z połówką limonki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5