Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W szerokim garnku zagotuj mleczko kokosowe z plasterkami obranego imbiru. Dodaj cukier trzcinowy i szczyptę soli. Ryż jaśminowy wypłucz pod bieżącą wodą kilka razy i dodaj do gotującego się mleczka. Gotuj ciągle mieszając ok. 15 min.
- Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor i przełóż do gotującego się ryżu. Gotuj jeszcze 10 min, pamiętając, by bardzo często mieszać, żeby ryż nie przywarł do garnka.
- Następnie przykryj szczelnie i odstaw do wystygnięcia. 2 owoce mango obierz i pokrój w cienkie plasterki. Trzecie mango zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny, tak by powstał gęsty sos.
- Na talerz wylej trochę sosu z mango, umieść na nim porcję ryżu, formując z niego połówkę mango.
- Ryż przykryj plasterkami mango. Całość posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Do dekoracji wykorzystaj listki mięty.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5