Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie na sypko, przełóż do miski. Mięso wymieszaj z pastą Tom Yum i dopraw solą morską. Następnie obsmaż je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju kokosowego.
- Marchewkę podgotuj przez 3 min we wrzącej wodzie.
- W woku rozgrzej resztę oleju kokosowego, dodaj imbir, roztrzepane jajka i sos Sriracha. Mieszaj aż jajko się zetnie. Następnie dodaj marchewkę, kapustę pekińską, rodzynki i orzechy. Energicznie mieszając dodawaj partiami ugotowany ryż oraz kurczaka. Dopraw przyprawą curry, sosem Kikkoman i zapiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodaj dymkę.
Nie masz ochoty na kolejny nudny obiad ze standardowym udkiem z kurczaka i ziemniakami? Uwielbiasz ryż, ale chcesz zobaczyć go w innym towarzystwie niż klasyczna pomidorowa czy ogórkowa? Kochasz kulinarne podróże i wyraziste, pikantne smaki? Ryż basmati z kurczakiem i bakaliami jest wobec tego potrawą szytą na miarę Twoich potrzeb! Brzmi egzotycznie? A to dopiero początek!
Choć sama nazwa dania i składniki potrzebne do jego przygotowania, takie jak sos Sriracha, sos Kikkoman czy pasta Tom Yum Kanokwan mogą być Ci obce, nie ma powodu do obaw – jest to wyjątkowo prosta w przygotowaniu potrawa, z którą poradzisz sobie bez najmniejszych trudności! Od czego zacząć? Od pokrojenia kurczaka na kawałki, obtoczenia go we wspomnianej paście i podsmażenia na aromatycznym oleju kokosowym. Następnie musisz połączyć ze sobą roztrzepane jajka, imbir i sos Sriracha na rozgrzanej patelni. Dodaj do nich kolejno ugotowaną i pokrojoną marchew, kapustę pekińską, orzechy i rodzynki, ugotowany ryż oraz podsmażonego kurczaka. Na koniec dopraw do smaku curry, sosem sojowym i podsmażoną cebulką.
Postaw na orientalny smak i zrób swoim bliskim niespodziankę, serwując ryż basmati z kurczakiem i bakaliami na obiad lub w ramach kolacji na ciepło. Każdy miłośnik wyrazistych, pikantnych dań będzie wprost zachwycony Twoją propozycją i na pewno nie omieszka poprosić o przepis. Zdradź go wówczas bez oporu (choć możesz się nieco podroczyć z zainteresowanym!), bowiem tak wyjątkowa, aromatyczna potrawa powinna poznać szerszą publiczność!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5