Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Naczynka wysmaruj masłem, ścianki obsyp cukrem. W garnuszku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
- Dodaj żółtko, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Białka ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. W połowie ubijania dodaj cukier. Pianę delikatnie połącz z masą mleczno-jajeczną.
- Wlej do naczynek surowe ciasto (pozostawiając ok. 1 cm od górnej granicy naczynek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 ̊C na ok. 10 minut i na kolejnych 10 minut do temp. 210 °C. Serwuj od razu (!) na ciepło.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5