Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso wymieszaj z marchwią, cebulą i czosnkiem, zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia mięso i dodatki odsącz, wino zachowaj. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa, po 1 min z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem, dodaj warzywa z marynaty i smaż jeszcze 3 minuty na małym ogniu. Następnie oprósz mąką, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
- Podlej częścią wina z marynaty i bulionem, dodaj łodyżki pietruszki (listki odłóż) i duś na małym ogniu przez 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem. Gotowe mięso wyjmij z garnka, a sos przecedź przez sitko. Jeśli jest zbyt rzadki, gotuj przez chwilę, aby odparować. Dopraw solą i pieprzem.
- Boczek zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Odcedź, a następnie podsmaż na bardzo gorącej patelni teflonowej. Odłóż na papierowy ręcznik. Na tę samą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pieczarki na złoty kolor. Na koniec połącz ze sobą boczek, pieczarki, mięso i sos.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5