Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Filety z dorsza z soczewicą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Marchew, cebulę i soczewicę włóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj bukiet przypraw i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 45 min. 
    2. 10 minut przed zakończeniem gotowania na suchej patelni podsmaż przez 5 min plasterki boczku. Następnie połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć.
    3. W tej samej patelni rozgrzej 2/3 oliwy  i na dużym ogniu usmaż filety z dorsza - nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony, aby zachować miękkość. Zmniejsz ogień, dopraw solą oraz pieprzem i smaż jeszcze 5 min. 
    4. W międzyczasie odcedź ugotowaną soczewicę, po czym wymieszają ją z sosem przygotowanym z octu, reszty oliwy, soli i pieprzu. Rybę podawaj na soczewicy z plasterkiem boczku na wierzchu.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos