Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Marchew, cebulę i soczewicę włóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj bukiet przypraw i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 45 min.
- 10 minut przed zakończeniem gotowania na suchej patelni podsmaż przez 5 min plasterki boczku. Następnie połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć.
- W tej samej patelni rozgrzej 2/3 oliwy i na dużym ogniu usmaż filety z dorsza - nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony, aby zachować miękkość. Zmniejsz ogień, dopraw solą oraz pieprzem i smaż jeszcze 5 min.
- W międzyczasie odcedź ugotowaną soczewicę, po czym wymieszają ją z sosem przygotowanym z octu, reszty oliwy, soli i pieprzu. Rybę podawaj na soczewicy z plasterkiem boczku na wierzchu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5