Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W dużym garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody z dodatkiem połowy cebuli przekrojonej na 2 części. Włóż ośmiornicę i gotuj ją 45 min na małym ogniu.
- W międzyczasie umyte ziemniaki ze skórką smaż przez 45 min na maśle z dodatkiem 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soli.
- Ugotowaną ośmiornicę odcedź i pokrój na kawałki wielkości około 5 cm. Każdy przetnij wzdłuż między rzędami przyssawek. Można pokroić także głowę ośmiornicy. Ośmiornicę grilluj po 3 min z każdej strony lub smaż na bardzo rozgrzanej patelni grillowej.
- Na oddzielną patelnię wlej resztę oliwy z oliwek i podsmaż na niej czosnek i oliwki. Zawartość patelni przełóż do 4 podgrzanych miseczek. Do każdej włóż kawałki ośmiornicy (skórą do dołu), oraz ziemniaki. Posyp posiekaną cebulą. Danie można podać z bułką paryską.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5