Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Migdały drobno zmiel, połącz z cukrem pudrem, masłem, mąką i jajkiem. Masę schowaj do lodówki. Gruszki odsącz i osusz. Lekko ponacinaj je w paski. Formę do tarty wyłóż ciastem, ponakłuwaj je, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. ziarnami fasoli.
- Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz 20 minut, zdejmij papier oraz fasolę i piecz jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż krem migdałowy, na wierzchu ułóż gruszki.
- Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.
Uwielbiasz piec rozmaite słodkości i nie boisz się kuchennych eksperymentów? Serniki pod różną postacią, pierniki czy tradycyjny jabłecznik są wyjątkowo smaczne i zasługują na szczególne miejsce na Twojej liście kulinarnych przebojów, ale warto mieć otwarty umysł i próbować nowych smaków. Liczne kuchnie świata mają bardzo wiele do zaoferowania. Jedną z tych coraz bardziej popularnych jest kuchnia francuska ze swoją wspaniałą tartą na czele.
Jeśli masz w planach upiec coś słodkiego i uraczyć swoim wypiekiem gości oraz domowników, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z gruszkami i kremem migdałowym. Brzmi ciekawie? Możesz samodzielnie upiec spód lub kupić gotowe kruche ciasto, co jest wyjątkowo wygodnym rozwiązaniem, które pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Przygotowanie kremu migdałowego jest proste i szybkie. Wystarczy, że zmielisz migdały i dodasz do nich masło, mąkę, jajko, oraz cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
Wyciągnij gruszki z syropu, odsącz je i lekko ponacinaj w paski. Wyłóż ciasto na specjalną blachę do tarty, lekko podpiecz w piekarniku. Później już tylko musisz wyłożyć krem na ciasto, na samą górę gruszki, i ponownie włożyć do piekarnika. Upieczone ciasto możesz podawać zarówno na ciepło i na zimno, na przykład z porcją lodów. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5