Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sernik wiedeński

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. 100 g masła pokrój na kawałki i przy pomocy noża wymieszaj z mąką, 50 g cukru pudru oraz szczyptą soli. Dodaj 1 żółtko i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę i zawiniętą w folię odstaw do lodówki na 30 minut. 
    2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Twaróg zmiel. 
    3. Masło utrzyj, dodając kolejno żółtka, pozostały cukier puder, cukier wanilinowy i małymi porcjami ser. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. 
    4. Wyłóż ją na podpieczone ciasto. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C. Ostudzony sernik posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. 
    Sernik wiedeński to jedno z najbardziej popularnych w Polsce ciast. W większości domów jest obowiązkowym deserem podczas ważnych uroczystości, począwszy od świąt, a skończywszy na urodzinach, imieninach i tym podobnych okazjach. Ponadto niejednokrotnie jest nieodłączną częścią przyjemnego popołudnia z filiżanką kawy w gronie najbliższych. Nie znasz smaku domowego sernika, ponieważ uważasz, że jest to zbyt trudne do wykonania ciasto? Jedyny sernik, jakim częstujesz swoich gości to ten z miejscowej cukierni? Najwyższa pora to zmienić! Do sernika rzeczywiście przylgnęła dość niesprawiedliwa łatka „ciasta wymagającego”, w związku z czym wiele osób unika jak ognia samodzielnych prób jego upieczenia. Tymczasem istnieje wiele wariantów tego wspaniałego przysmaku – w tym takie, które bez wątpienia nie sprawią Ci trudności. Połącz ze sobą w odpowiednich ilościach masło, mąkę, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Następnie zagnieć ciasto, włóż je na pół godziny do lodówki, rozwałkuj, wyłóż na blachę i podpiecz przez 10 minut. Przygotowanie masy jest równie łatwe. Zmiel twaróg, utrzyj masło i dodawaj do niego kolejno żółtka oraz cukier, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową musisz teraz przełożyć na podpieczony spód i włożyć do piekarnika. Gotowe! Jest to jeden z szybszych i prostszych przepisów, dlatego nie musisz się obawiać, że Ci nie wyjdzie. Upieczone, ostudzone ciasto możesz udekorować w dowolny sposób – cukrem pudrem lub np. polewą czekoladową. Smacznego!
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów