Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Masło połącz z posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Masłem natrzyj mięso wkładając je równomiernie pod skórkę. Indyka dopraw (na wierzchu) solą i pieprzem. Cebule pokrój w grube krążki, ułóż na dnie blaszki do pieczenia.
- Mięso ułóż na cebuli i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając sokiem zebranym na dnie brytfanki. Na ostatnie 30 minut zwiększ temp. do 200°C, aby skórka ładnie się zarumieniła. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
- Ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut przed końcem pieczenia mięsa. Piecz, aż ziemniaki ładnie się zarumienią i będą miękkie. Podawaj z ulubioną sałatką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5