Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Carpaccio rozłóż na dużym talerzu. Tuńczyka, żółtka, kapary (kilka pozostaw do dekoracji), oraz anchois umieść w misce. Dodaj majonez, oliwę, sok z cytryny i zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Sos rozłóż równomiernie na carpaccio, udekoruj kilkoma kaparami i rukolą.
Jesteś jedną z tych osób, które nie boją się nowości i uwielbiają kulinarne eksperymenty? Doceniasz smak surowego, dobrze doprawionego mięsa? Jeśli tak, carpaccio tonnato jest propozycją, która z całą pewnością przypadnie Ci do gustu! Przygotowanie tej wyjątkowo ciekawej, aromatycznej potrawy jest niezmiernie proste i szybkie. Co takiego kryje się pod nazwą carpaccio tonnato?
Carpaccio jest typową potrawą kuchni włoskiej. Choć obecnie przygotowuje się ją z różnych rodzajów mięs, m.in. dziczyzny czy cielęciny, zgodnie z tradycją powinna być stworzona na bazie surowej wołowiny. Pomimo tego, że carpaccio jest daniem stosunkowo młodym, stworzonym w 1950 roku, zdążyło sobie zjednać całe mnóstwo miłośników. W czym tkwi sekret?
Jak zostało wspomniane, wykonanie jest bajecznie proste. Carpaccio można podawać w bardzo wielu wariantach, z rozmaitymi dodatkami. Do jego przygotowania potrzebujesz jednego opakowania carpaccio wołowego, żółtek, kaparów, tuńczyka, anchois (filet z sardeli), majonezu, soku z cytryny, oliwy z oliwek. Wszystkie składniki, poza mięsem, umieść w misce i dokładnie zblenduj, na koniec dopraw pieprzem i solą wedle uznania. Tak przygotowany sos rozsmaruj na mięsie. Wierzch możesz udekorować kilkoma świeżymi kaparami oraz rukolą. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5