Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Sałatkę z owoców morza podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku. Zalej winem i duś, aż alkohol wyparuje. Makaron ugotuj al dente, odcedź i dodaj do owoców morza. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
- Przed podaniem skrop oliwą.
Spaghetti większości osób dość jednoznacznie kojarzy się z potrawą, w skład której wchodzi długi makaron i sos bolognese, czyli sos z dodatkiem mięsa, pomidorów i innych warzyw. Tymczasem mianem spaghetti określa się tak naprawdę właśnie ów makaron. Jest on podstawą wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Nitki makaronu powinny być dość długie, proste i grube.
Choć zdecydowanie najbardziej popularną wersją spaghetti jest wyżej wymieniona, tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby makaron ten łączyć z niemal dowolnymi składnikami. Uwielbiasz makaron spaghetti, ale pragniesz jakieś odmiany? Równie mocno uwielbiasz zajadać się owocami morza? Jeśli tak, spaghetti z owocami morza to propozycja szyta na miarę Twoich potrzeb i wymagań! Czego potrzebujesz do przygotowania potrawy?
Zaopatrz się w opakowanie sałatki z owoców morza, makaron, świeżą natkę pietruszki, aromatyczny czosnek, białe wino wytrawne, oliwę z oliwek oraz podstawowe przyprawy, takie jak sól i pieprz. W pierwszej kolejności podsmaż na oliwie z oliwek owoce morza z dodatkiem czosnku. Następnie zalej je winem i duś tak długo, aż wyparuje alkohol. Ugotuj makaron al dente i dodaj do owoców. Dopraw pieprzem i solą wedle uznania. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5