Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zamrożonego dorsza umieść w garnku, zalej mlekiem, dodaj liść laurowy i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 min na małym ogniu. Następnie odstaw do ostygnięcia. Dorsza obierz z ości oraz skóry i podziel na części, a mleko przecedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i pora. Kiedy lekko się zezłocą, dodaj mięso dorsza, wymieszaj i duś pod przykryciem 2-3 min. Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, po czym wymieszaj z chipsami. Mieszaninę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej śmietaną i posyp serem. Piecz 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5