Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ryby umyj, osusz i oprósz solą. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj sos Ferrer i wymieszaj.
- Połową mieszaniny wyłóż dno dużego naczynia żaroodpornego, ułóż na niej ryby i pokryj je resztą sosu.
- Na około ułóż ziemniaki, całość skrop oliwą. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Przed podaniem oprósz pieprzem i posyp natką pietruszki.
Makrela, dorsz, jesiotr czy karp – to ryby w Polsce doskonale znane, lubiane i często przyrządzane na rozmaite sposoby, dlatego też w pewnym momencie… mogą się znudzić! Uwielbiasz ryby, ale masz ochotę na jakąś odmianę? Może wobec tego labraks w stylu śródziemnomorskim? Przygotowanie tej wyjątkowo smacznej ryby jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy – zniewalający!
Labraks to ryba, która w Polsce nie jest szczególnie dobrze znana. Niektórzy nawet o niej nie słyszeli, a szkoda, bowiem cechuje się doprawdy smacznym mięsem. Jest ono chude, białe i bardzo delikatne, lekko słodkawe. Rybę tę można z powodzeniem gotować, piec i smażyć, natomiast raczej odradzane jest jej grillowanie czy wędzenie, ponieważ może się zrobić zbyt sucha. Jak zostało wspomniane, labraks ma wyjątkowo delikatne, łagodne w smaku mięso, dlatego najlepsi kucharze nie polecają intensywnego przyprawiania, bo wówczas łatwo „zgubić” smak.
Do przygotowania labraksa w stylu śródziemnomorskim potrzebujesz kilku prostych składników. Najpierw umyj i osusz filety. Oprósz je delikatnie solą. Podsmaż na oliwie z oliwek aromatyczny czosnek i wyrazistą cebulkę, a następnie dodaj do nich odrobinę sosu Sofrito (sos ze smażonych pomidorów z kawałkami warzyw). Połowę gotowego sosu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim ryby i wylej resztę sosu. Ugotowane wcześniej ziemniaki wyłóż wokół ryby. Piecz potrawę w piekarniku przez około 10-15 minut, i gotowe! Tak przygotowane danie podawaj posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5