Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ośmiornica z ryżem po portugalsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Zamrożoną ośmiornicę umieść w garnku. Dodaj 1 obraną cebulę, seler i 2 zmiażdżone ząbki czosnku, zalej wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka (ok. 1,5 godz.). Ośmiornicę odcedź, następnie odetnij macki. 
    2. Wywar od gotowania ośmiornicy przecedź. Pozostałą cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż wraz z porem na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pomidory, dopraw solą i gotuj ok. 10 min. Zalej 700 ml wywaru od gotowania, a kiedy zacznie wrzeć – dodaj ryż. 
    3. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na rozgrzanej nieprzywieralnej patelni obsmaż macki ośmiornicy. Zdejmij je z ognia i polej resztą oliwy. Ugotowany ryż skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą. Wymieszaj widelcem i odstaw na 5 minut. Podawaj z ośmiornicą.

    Lubisz eksperymentować i nie boisz się kulinarnych wyzwań? Potrzebujesz jakiejś odmiany i masz ochotę na coś zupełnie wyjątkowego? Wypróbuj zatem przepis na ośmiornicę z ryżem po portugalsku, która przełamie monotonię w Twojej kuchni i sprawi, że Twoje zmysły się wyostrzą! Jak przygotować tę niecodzienną potrawę? Dlaczego ośmiornica? Sprawdź!

    Ośmiornice to bardzo smaczne, cenione owoce morza. Jak zaś powszechnie wiadomo, owoce morza są wyjątkowo zdrowe, kryją w sobie nieprzebrane bogactwo witamin i minerałów. Przygotowanie ośmiornicy nie stanowi obecnie większego problemu, ponieważ możesz kupić ją zamrożoną, dokładnie oczyszczoną i gotową do dalszej obróbki wedle uznania. Ośmiornicę trzeba gotować stosunkowo długo, około 1,5 godziny. Przed gotowaniem dodaj do niej cebulę, czosnek i seler. Te wyraziste warzywa przenikną jej mięso w czasie gotowania i sprawią, że stanie się niezwykle aromatyczna.

    Po ugotowaniu wyciągnij ośmiornicę i odetnij macki, zaś wywar przecedź do oddzielnego naczynia. Pozostałe po odcedzeniu warzywa posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dodaj puszkę pokrojonych pomidorów i podgotuj przez około 10 minut. Po tym czasie zalej warzywa wcześniej odlanym wywarem, dodaj ryż i gotuj jeszcze kolejne 15 minut na małym ogniu. Podsmaż macki ośmiornicy, podawaj ją z przygotowanym sosem warzywnym. Całość możesz posypać np. świeżą kolendrą. Smacznego! 

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów