Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 500 ml wody. Dodaj 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, liście laurowe, seler, kurkumę i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 min.
- Kaczkę dobrze osusz. Używając ostrego noża odetnij w stawie dolne części skrzydełek. Zrób także równoległe do skrzydełek nacięcia w korpusie kaczki, aby umożliwić wypłynięcie tłuszczu podczas pieczenia. Umieść kaczkę na blasze do pieczenia i ostrożnie polej wrzącą marynatą. Odstaw na 30 min, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 1,5 godz.
- Skórkę i sok z 2 pomarańczy umieść w rondlu. Dodaj miód i ocet. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż połowa płynu odparuje. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Skrobię rozprowadź w 1 łyżce zimnej wody i dodaj do sosu, cały czas energicznie mieszając, aż zgęstnieje.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż i smaż mieszając przez 1-2 min. Zalej wrzącym bulionem i gotuj 15 min na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia, posyp natką pietruszki i wymieszaj przy pomocy widelca. Kaczkę podawaj z ryżem i sosem pomarańczowym, udekorowaną plasterkami pomarańczy.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5