Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W płytkim rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, pora, Piri Piri, estragon i kurkumę, dopraw solą i smaż, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej wino i zagotuj, a następnie dodaj pomidory i sos Sofrito. Gotuj 15 min, po czym dodaj małże. Garnek przykryj i gotuj, aż muszle się otworzą, w miedzyczasie mieszając kilka razy.
- Usuń muszle, które się nie otworzyły. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
4 porcje
Gotowanie od zawsze było Twoją prawdziwą pasją, ale teraz już nie cieszy Cię tak bardzo jak dawniej? Do Twojej kuchni wkradła się rutyna, wciąż przyrządzasz te same dania – smaczne, spektakularne, stanowiące prawdziwe mistrzostwo kulinarne – ale jednak wciąż te same? Oznacza to, że szybko potrzebujesz odmiany. Jeśli kuchnia polska nie stanowi dla Ciebie już żadnej tajemnicy i wyzwania, otwórz się na kuchnie świata, oferujące moc niezwykłych potraw, które dosłownie wstrząsną Twoimi kubkami smakowymi! Na początek mule w białym winie. Zaczynamy!
Czym są mule? Mule to pyszne i zdrowe owoce morza – rodzaj małży, należący do tej samej grupy co m.in. przegrzebki czy ostrygi. Ich mięso jest niezwykle delikatne, białe, o lekko słodkawym smaku. Większość przepisów nakazuje przyrządzanie muli w muszlach. Sekret ich doskonałego smaku tkwi w czasie obróbki termicznej – gotowanie powinno być bardzo krótkie, bo w przeciwnym wypadku mule zrobią się twarde i gumowate. Przygotowywanie muli w muszlach ma też aspekt praktyczny. Do zjedzenia nadają się tylko te, których muszle się otworzą – pozostałe należy wyrzucić, ponieważ nie nadają się do spożycia.
Jak przyrządzić mule w białym winie? Pokrój aromatyczny czosnek, wyrazistą cebulkę, pora oraz pikantną papryczkę Piri Piri. Wrzuć warzywa na rozgrzaną patelnię, dodaj do nich szczyptę kurkumy, estragonu i soli. Podsmażaj na oliwie z oliwek, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj 100 ml białego wina i zagotuj. Jeszcze tylko pokrojone pomidory oraz sos Sofrito – ponownie zagotuj i na koniec dodaj mule. Trzymaj danie na ogniu tylko do czasu, aż muszle się otworzą. Nieotwarte muszle wyjmij i wyrzuć. Potrawę możesz serwować np. posypaną świeżą natką pietruszki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5