Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wymieszaj oliwę z czosnkiem z natką pietruszki. Powstałą mieszaniną posmaruj z obu stron kawałki bagietki, po czym opiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na patelni.
- Natrzyj je następnie z jednej strony miąższem pomidora. Na każdej kromce połóż 1 filecik sardeli. W pozostałe fileciki zawiń nadziewane oliwki, zepnij je wykałaczkami.
- Podawaj na liściach rukoli skropionych 1-2 łyżkami marynaty od sardeli.
3-4 porcje , 5-10 min
Lubisz tosty, ale te tradycyjne z szynką i serem już nieco Ci się przejadły? Daj się porwać wyobraźni i przygotuj fenomenalne… tosty z sardelami! Ich wykonanie jest wyjątkowo proste i szybkie, a efekt końcowy zaskakująco smaczny. Czego potrzebujesz do przygotowania tego ciekawego dania?
Zaopatrz się w takie produkty jak bagietka, oliwa z oliwek, przyprawa czosnek z natką pietruszki, pomidor, fileciki z sardeli, oliwki nadziewane papryczkami piri-piri oraz rukola. Zacznij od przygotowania bagietki. Pokrój ją na małe kromeczki. Oliwę z oliwek o smaku chilli dokładnie wymieszaj z aromatyczną przyprawą, a następnie natrzyj powstałą mieszanką kromki z każdej strony. Podpiecz bagietkę w piekarniku lub na patelni. Następnie przekrój pomidora na pół i natrzyj nim wszystkie części bagietki z jednej strony. Na każdej z nich połóż po jednym fileciku z sardeli.
I teraz najciekawsza część. Pozostałe fileciki posłużą Ci do przygotowania „koreczków”. Każdą oliwkę z papryczką owiń pozostałymi filecikami, nadziej je na wykałaczki i podawaj na liściach rukoli w towarzystwie tostów. Tosty z sardelami doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska w ciągu dnia, jak i jako elegancka przystawka w czasie przyjęcia. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5