Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kofty skrop oliwą i umieść na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż po 2 min z każdejstrony, po czym przykryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze kilka minut.
- Wymieszaj ogórka, pomidory, cebulę, paprykę i oliwki. Dopraw solą, pieprzem i oregano, po czym obficie polej oliwą.
- Na warzywach ułóż pokrojoną Fetę, posyp solą oraz pieprzem i jeszcze raz polej oliwą.
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację na ciepło? Koniecznie więc musisz wypróbować przepis na kofty z sałatką grecką! Całe danie przygotujesz w zaledwie chwilę. Jest tak proste, że z całą pewnością nie nastręczy Ci żadnych problemów. Od czego zacząć? Zaopatrz się w opakowanie koft Smaki Świata. Czym są kofty? Mówiąc najbardziej obrazowo, są to szaszłyki mięsne, przygotowane z mięsa mielonego, odpowiednio uformowanego i nabitego na drewniane lub metalowe patyczki.
Skrop delikatnie mięso oliwą z oliwek i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową. Jeśli nie posiadasz takowej, możesz oczywiście użyć zwykłej. Różnica będzie jedynie taka, że na mięsie nie powstaną charakterystyczne ślady od „rusztu”. Obsmaż mięso z każdej strony (2 minuty na jedną), a następnie przykryj pokrywką i podsmażaj przez kolejne kilka minut, pilnując, aby się nie przypaliło.
Przygotuj sałatkę grecką. Do jej wykonania potrzebujesz takich składników jak: jeden ogórek zielony, dwa duże pomidory, czerwona cebula, zielona papryka, oliwki, odrobina sera feta, oregano, pieprz i sól do smaku. Wszystkie warzywa pokrój w dość duże kawałki (jedynie cebulę pokrój w piórka), ponieważ właśnie tak przygotowywana jest oryginalna sałatka w Grecji. Ser, wedle uznania, pokrój w kostkę lub plastry (w oryginale feta krojona jest w plastry). Całość skrop oliwą z oliwek i poprósz wyżej wymienionymi przyprawami. Sałatkę serwuj w towarzystwie koft. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5