Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż je do wystygnięcia.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje. Bakłażany przetnij wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki delikatnie wyjmij miąższ. Pokrój go w kostkę i wraz z pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zagotuj, energicznie mieszając.
- Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wbij do sosu jajko, dodaj resztę sera i dobrze wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu. Wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Każdego z nas przynajmniej raz na jakiś czas dopada kulinarna nuda. Na szczęście można jej uniknąć w bardzo prosty sposób, sięgając po coraz inne przepisy. Nie muszą to być wyłącznie dania naszej rodzimej kuchni, bowiem inne kraje, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, oferują nam wiele fantastycznych potraw. Szukasz ciekawej odmiany? Pragniesz zaskoczyć najbliższych i zaserwować im niebanalne danie, które ich wprost oczaruje? Jeśli tak, koniecznie sprawdź przepis na bakłażany faszerowane z serem kefalotiri. Jak je przygotować?
Zacznij od obsmażenia bakłażanów na patelni (po uprzednim odcięciu szypułek). Następnie podsmaż aromatyczną cebulkę, dodaj do niej mięso mielone i smaż, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Wystudzone bakłażany przetnij na pół (wzdłuż!) i wybierz z nich cały miąższ. Zadanie to łatwo wykonasz np. przy pomocy łyżeczki. Z bakłażanów powinny pozostać „łódki”, które później wypełnisz farszem. Wybrany miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Jednocześnie wrzuć na patelnię pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania, smaż jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia.
Teraz dodaj połowę startego sera kefalotiri (grecki ser twardy o pikantnym smaku i zapachu), bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. W oddzielnym naczyniu zrób zasmażkę na bazie masła oraz mąki, dodaj do niej mleko i mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie wbij jedno jajko, dodaj resztę sera, przypraw całość gałką muszkatołową, pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bakłażany, wypełnij je mięsnym farszem i polej sosem. Piecz w piekarniku przez około 30 minut. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5