Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    CEVAPCICI Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I LUTENICĄ

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ziemniaki obgotuj 6 minut, odcedź i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    2. Przypraw solą, pieprzem i Vegetą. Zarówno papier, jak i ziemniaki posmaruj olejem. 
    3. Wstaw je na 25 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. 
    4. Cevapcici smaż około 10 min na bardzo dobrze nagrzanej patelni grillowej, tak by były rumiane z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, posiekaną cebulą, lutenicą i jogurtem.

    Od dłuższego czasu „chodzi” za Tobą ochota na coś wyjątkowego, niepowtarzalnego, ale nie masz pomysłu na takie danie? Kuchnia polska jest pełna wspaniałych potraw, zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko, ale przyrządzane regularnie, wcześniej czy później po prostu się znudzą. Jest na to jakaś rada? Tak, jedna – bardzo prosta. Sięgnij po przepisy innych kuchni! Ogromnym zainteresowaniem i wciąż rosnącą popularnością cieszą się potrawy pochodzenia bałkańskiego. Jedną z nich jest tajemniczo brzmiące cevapcici z pieczonymi ziemniakami i lutenicą… Co kryje się pod tą nieco skomplikowaną nazwą?

    Cevapcici z pieczonymi ziemniakami i lutenicą to bardzo smaczne, łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu danie o bałkańskich korzeniach, niezwykle popularne w tym regionie. Cevapcici to nic innego jak danie mięsne, przygotowane na bazie mięsa mielonego, obowiązkowo uformowanego na kształt ruloników, które się smaży lub grilluje. Możesz je zrobić samodzielnie lub kupić gotowe – uformowane i odpowiednio przyprawione, przygotowane do obróbki termicznej.

    Lutenica to natomiast potrawa występująca przede wszystkim w kuchni serbskiej, macedońskiej oraz bułgarskiej. Jest to bardzo gęsty sos bądź pasta warzywna – stworzone na bazie papryki (powinna ona stanowić co najmniej 50 proc. wszystkich składników), pomidorów, bakłażanów i rozmaitych przypraw. Przygotowanie sosu może być nieco skomplikowane i czasochłonne, ale obecnie możesz kupić gotowy produkt.

    Jak przygotować danie? Zacznij od obrania ziemniaków, pokrojenia ich w półksiężyce i obgotowania (zaledwie kilka minut). Odcedź ziemniaki i wyłóż na blasze, dopraw Vegetą, solą i pieprzem, całość skrop olejem. Tak przygotowane ziemniaczki wstaw do piekarnika na około 25 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej cevapcici. Wyłóż na jeden talerz ziemniaczki, cevapcici i lutenicę. Danie możesz serwować z jogurtem i posiekaną cebulką. 

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów