Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso dopraw solą oraz pieprzem i długo wyrabiaj dłonią (ok. 5 min). Dobrze wymieszane mięso przykryj mokrą ścierką i wstaw do lodówki na 24 godziny. Następnie do mięsa dodaj ser, szynkę, cebulę i paprykę.
- Ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Mięso podziel na 4 części, z każdej uformuj kulę. Blat posmaruj olejem i na tym podłożu spłaszcz kule i uformuj burgery. Smaż je z obu stron na patelni grillowej.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej krótko czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą, dodaj resztę warzyw. Smaż mieszając, aż puszczą sok (ok. 3 min).
- Wlej wino i dodaj przyprawy, a następnie wsyp ryż. Wlej szklankę wody i zmniejsz ogień. Gotuj mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Pljeskavicę serwujemy z Djuvecem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5