Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotuj pierwszy farsz: rozdrobniony twaróg wymieszaj z jajkami i wodą, aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw do smaku.
- Przygotuj drugi farsz: na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Następnie wymieszaj z ziemniakami i odstaw do wystygnięcia.
- Płat ciasta filo rozłóż na czystym suchym blacie. Przy pomocy pędzelka posmaruj go emulsją przygotowaną z 50 ml o leju i 50 ml w ody. Przykryj g o drugim płatem, ponownie posmaruj i przykryj trzecim płatem. Na wierzchu delikatnie rozsmaruj połowę wybranego nadzienia.
- Załóż krótsze boki na ok. 2 cm do środka, po czym zroluj całość jak roladę i przełóż na blaszkę do pieczenia. Czynność tę powtórz trzy razy z pozostałym farszem, układając przygotowane gibanice ściśle obok siebie. Posmaruj je emulsją z oleju i wody, a następnie wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z termoobiegiem).
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5