Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pomidory umyj i ostrym nożem zetnij wierzchołki. Ze środka ostrożnie usuń pestki i miąższ, miąższ zachowaj. Umieść pomidory w żaroodpornym naczyniu, tak by każdy miał wystarczającą ilość miejsca. Oprósz je cukrem.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej do miękkości cebulę oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż mieszając przez 2-3 min. Następnie dodaj wcześniej wycięty z pomidorów miąższ oraz 6 łyżek ajvaru. Zagotuj i duś pod przykryciem przez 7 minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pietruszką, miętą, migdałami i rodzynkami. Dopraw solą oraz chilli. Gotowym nadzieniem wypełnij pomidory.
- Pozostałą oliwę wymieszaj ze 100 ml wody i 2 łyżkami ajvaru, powstałą mieszaniną polej pomidory. Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 30 min, po czym zdejmij folię i posyp pomidory tartym Parmezanem. Zapiekaj jeszcze 20 minut.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5