Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wymieszaj sól, oregano i dwa rodzaje papryki. Cytryny przekrój na pół i jedną częścią natrzyj z obu stron żeberka, następnie natrzyj je również mieszaniną przypraw. Mięso wstaw na noc do lodówki. Zamarynowane żeberka piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Połowę czosnku i cebuli wymieszaj z miodem, musztardą i octem winnym. Żeberka umieść na dużym arkuszu foliii posmaruj miodową glazurą. Szczelnie je zawiń i wstaw do piekarnika na kolejną godzinę.
- Po upieczeniu mięso pozostaw w folii na 30 min. Żeberka odwiń z folii i umieść na rozgrzanym grillu. Piecz po 3 min z każdej strony, aż będą chrupiące. Na grillu umieść także kawałki kukurydzy nasmarowane oliwą oraz pozostałe połówki cytryny (skórką do góry).
- Piecz je przez 2-3 min. Fasolę połącz z resztą cebuli i czosnku, pomidorami oraz ugrillowaną kukurydzą. Polej 2 łyżkami oliwy i octem balsamicznym, dodaj 1 łyżkę mięty, wymieszaj. Żeberka skrop oliwą, posyp miętą i serwuj z grillowaną cytryną oraz sałatką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5