Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Bataty umieść na blasze do pieczenia, posyp solą i pieprzem, tymiankiem i 1 łyżeczką czosnku z natką pietruszki. Skrop połową oliwy oraz 3-4 łyżkami wody i dobrze wymieszaj. Wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W czasie pieczenia przemieszaj. W tym samym czasie podgrzej kaczkę, stosując wskazówki z opakowania.
- Na patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu przez 6-8 minut. Dopraw resztą płatków czosnku, solą i pieprzem, po czym dodaj szpinak i smaż, aż liście się pomarszczą. Posyp ziarnami słonecznika. Do upieczonych batatów dodaj masło, mleko i gałkę muszkatołową. Rozgnieć na puree. Kaczkę podawaj z puree z batatów oraz pieczarkami ze szpinakiem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5