Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, osusz i natrzyj solą, zwiąż skrzydełka. W misce umieść kawałki cytryny, tymianek, czosnek z natką pietruszki oraz dymki, dopraw pieprzem i wymieszaj. Nadzieniem tym wypełnij wnętrze kurczaka, po czym zwiąż nóżki przy pomocy sznurka. Kurczaka umieść w brytfance, obłóż naokoło szalotkami, skrop sokiem z cytryny pozostałym po przygotowaniu nadzienia oraz oliwą.
- Wierzch kurczaka pokryj plastrami szynki, całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 1,5 godz., po czym zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15-20 min, aż wierzch będzie chrupki i złocisty. Z upieczonego kurczaka usuń nadzienie, mięso odstaw na
- 15 min, by odpoczęło. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Umyte ziemniaki gotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź, obierz i odstaw do wystygnięcia. Do ziemniaków dodaj ogórek oraz dressing przygotowany z jogurtu, majonezu i szczypiorku. Dobrze wymieszaj, przybierz oliwkami. Kurczaka podawaj z sałatką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5