Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Filety z morszczuka dopraw 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Z cytryny zetnij skórkę i odłóż ją, wyciśnij sok. W blenderze umieść anchois, czosnek, odsączone oliwki oraz 4 łyżki oliwy i sok z cytryny. Zmiksuj do uzyskania gruboziarnistej masy.
- Do tapenady dodaj bazylię i natkę pietruszki, wymieszaj. Filety umieść w naczyniu żaroodpornym i posmaruj z wierzchu tapenadą. Naczynie przykryj folią aluminiową. W oddzielnym naczyniu umieść pomidorki. Oprósz je oregano i solą, skrop 1 łyżką oliwy. Oba naczynia wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- W międzyczasie, w oddzielnym rondlu, rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i kurkumę, smaż minutę, po czym dodaj ryż, zieloną paprykę i 2-3 paski skórki z cytryny. Smaż 1 min, stale mieszając. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody, dopraw 1 łyżeczką soli i gotuj pod przykryciem przez 16 min. Upieczonego morszczuka podawaj z pomidorkami i żółtym ryżem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5